van RAAY, C., Uit liefde voor jezelf. Gids voor vrouwen die misbruikt zijn. (Vert. Reclaiming your feminine innocence) Houten, Unieboek bv, 2008, 143 pp. – ISBN 978 90475 0447 4
"Een van de negatieve gevoelens die wij, misbruikte vrouwen, koesteren, is dat we anders zijn dan anderen; we hebben teveel geleden, we zijn te zwaar gebrandmerkt en daarom zijn we niet meer te redden. Onze levens lijken misschien nu zo hopeloos, sommigen van ons denken zelfs dat we eigenlijk geen keuzes meer kunnen maken.
Er is moed voor nodig om deze overtuigingen zelfs maar te bekijken en helemaal om te durven zeggen: 'Nou, misschien is dit gevoel wel niet zo reëel als ik altijd heb gedacht.'"
Met deze uitspraak zet Carla van Raay meteen de toon. Ze is als kind zelf misbruikt, en heeft ettelijke jaren in de prostitutie geleefd. Met vallen en opstaan is ze zichzelf gaan waarderen als vrouw en als mens. Dit boek is geschreven door een ervaringsdeskundige die besloten heeft dat ze haar leven niet meer door het verleden wil laten bepalen.
Het is opgevat als werkboek. Volgens van Raay is het allereerst belangrijk je bewust te worden van je gevoelens en gedachten, ze toe te laten en te accepteren. Dit maakt je vrijer en geeft je meer controle over je leven. Daarvoor is het belangrijk dat je dagelijks je gevoelens, gedachten en vooruitgang vast legt in een dagboek, door te schrijven of te tekenen.
Vervolgens legt van Raay uit hoe je kan leren jezelf te accepteren, en boosheid, schuld- en schaamtegevoelens kan pareren en achter je kan laten. Allereerst is het belangrijk dat je inziet dat je kan kiezen om jezelf niet tot slachtoffer te maken of in de slachtofferrol te blijven zitten. Daarvoor biedt ze een aantal interessante en haalbare oefeningen aan. Kiezen kan je immers leren, en je kan zelf je gedachten en overtuigingen zo veranderen dat je het heft in eigen hand neemt en jezelf vergeeft.
Tot zover wat ik kan waarderen in dit boek. Het is jammer dat deze oefeningen niet erg samenhangend en overzichtelijk worden gepresenteerd. Als scepticus haak ik verder meteen af als van Raay op de esoterische toer gaat. Maar ik realiseer me dat dit over een persoonlijke voorkeur gaat.
Want zoals het recente onderzoek van Ad Bergsma aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam uitwijst: de kwaliteit van de adviezen in zelfhulpboeken is wellicht minder relevant dan de kwaliteit van de lezer zelf. Het is immers de lezer die bepaalt welke tips en opties bruikbaar zijn en welke niet. Als zelfhulptherapie met boeken werkt, dan moeten we de lezer feliciteren, en niet de schrijvende therapeut.
In ieder geval biedt het boek een paar heel waardevolle suggesties voor misbruikte vrouwen om zichzelf te helpen, al dan niet naast therapie. De hoofdstukjes zijn kort en vlot leesbaar en het geheel is aantrekkelijk gepresenteerd.
© Minervaria
2 opmerkingen:
Leuk, weer een boekje in de lange rij van schrijvers die mensen ertoe willen bewegen om voor zichzelf oefeningen te gaan doen. Wanneer dringt het tot deze schrijvende wijzen der aarde door dat het grootste deel der mensheid géén oefeningen wil en zal doen?
Veel mensen hebben roei-, kracht- en andere apparaten ter lichaamsbeoefening op zolder en in de kelder. Bijna ongebruikt en vergeten. Fuck off met die mateloos irriterende oefeningetjes van belerende schrijvende betweters die door drie of vier huisvrouwtjes worden gedaan.
Ow ow, je hoeft echt niet zo neerbuigend te doen over huisvrouwen hoor, nachtuiltje.
Die schrijvers van zelfhulpboekjes willen mensen niet in beweging brengen. Die willen gewoon geld verdienen.
De beste methode om in beweging te komen is volgens mij nog altijd de klassieke schop onder de kont.
Dit boek vertelt je hoe je er jezelf een kan geven, als je tenminste niet opziet tegen de moeite en de pijn.
Je kan er ook voor kiezen om te blijven waar je bent, maar dan moet het wel uit zijn met het geklaag en slachtoffertje uithangen. Als ervaringsdeskundige is deze vrouw absoluut niet zachtzinnig met zichzelf en lotgenoten hoor!
Een reactie posten