woensdag 18 juli 2001

Zelfvertrouwen voor je kind

APTER, T., Zelfvertrouwen voor je kind. Praktisch handboek waarmee je kinderen opvoedt die in zichzelf geloven. (Vert. The confident child) Utrecht/A'pen, Kosmos Z&K, 2001 (5e dr.), 287 pp. – ISBN 90 215 8746 7

Zelfvertrouwen en eigenwaarde zijn sleutelbegrippen voor de succesvolle ontwikkeling van kinderen. Ze geven veerkracht en de kracht om frustratie te verdragen, zodat iemand inspanningen niet snel opgeeft. Kinderen opvoeden zodat ze zelfvertrouwen ontwikkelen en een positief gevoel van eigenwaarde kan dus gezien worden als een belangrijk, zoniet het belangrijkste doel van de opvoeding.

Als sociaal psycholoog, verbonden aan de universiteit van Cambridge, Massachusetts, heeft Terri Apter verschillende workshops ingericht voor ouders met opvoedingsvragen. Zij richt zich in dit boek vooral tot ouders van kinderen tussen 4 en 14 jaar. Wie echter met jongere kinderen of volwassenen te maken heeft kan er echter evenveel uit halen.

In dit boek geeft ze een zeer genuanceerde en doordachte visie op zelfvertrouwen. Ze maakt onmiddellijk duidelijk dat zelfvertrouwen verschilt van nefaste zelfverheerlijking, narcisme of het simpele positief denken.

Zij begint met een exploratie van het begrip zelfvertrouwen en hoe je dit bij kinderen herkent. Onmiddellijk daarna stapt ze over naar de praktijk: hoe je het zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde van je kind kan ondersteunen en eventueel kan teruggeven. Apter bespreekt veel voorkomende opvoedingssituaties, waarin een kind zelfvertrouwen kan verwerven resp. verliezen: succes en falen, vriendjes, rivaliteit, de puberteit. Haar adviezen worden gefundeerd vanuit een goed gedocumenteerde visie.

Terri Apter besteedt een volledig hoofdstuk aan gezag. Veel ouders denken onterecht dat grenzen de ontplooiing van een kind kunnen in de weg staan. Gezagvol opvoeden levert echter een essentiële bijdrage aan de groei van zelfvertrouwen. Een kind heeft echter gezag en structuur nodig, het is echter niet eender op welke manier dit wordt uitgeoefend. Met de aandacht voor gezag in de opvoeding onderscheidt dit boek zich in positieve zin van veel andere werken die de zelfontplooiing van het kind als onderwerp hebben.

De tekst is gedrukt in vrij grote letters, en leest heel vlot. De inhoud is zeer praktisch, en er worden veel sprekende voorbeelden gegeven. In alle opzichten ondubbelzinnig een aanrader!

© Minervaria

Geen opmerkingen: