dinsdag 26 september 2000

Moeilijke gesprekken

STONE, D., PATTEN,B & S. HEEN, Moeilijke gesprekken. Handleiding voor gesprekken waar je als een berg tegenop ziet. (Vert. Difficult conversations. How to discuss what matters most) Utrecht, Het Spectrum, 1999, 271 pp. – ISBN 90 274 6518 5

Vragen om salarisverhoging. Het beëindigen van een relatie. Verontschuldigingen aanbieden. Dit soort gesprekken gaan we het liefst uit de weg. Maar van tijd tot tijd moeten we wel. Hoe pak je zo'n gesprek eigenlijk aan?

In dit boek leer je stapsgewijs hoe je moeilijke gesprekken tot een goed einde kan brengen. De auteurs hebben jarenlange ervaring in het Harvard Negotiation Project, een methode voor onderhandeling en probleemoplossing. De Harvard-methode benadrukt het belang van goede wederzijdse communicatie en een methode om dergelijke gesprekken vruchtbaarder en minder stroef te maken.

Dit is echter geen receptenboek, zoals je er zovele vindt, met een aantal trucs om succes te behalen. De auteurs slagen erin om een goed evenwicht te bewaren tussen een duidelijk verantwoorde visie op menselijke relaties (o.a. agogische grondhoudingen, respect, geweldloos omgaan met conflicten) en praktische adviezen.

© Minervaria

Geen opmerkingen: