VAN TILT, E., Is de achterdeur op slot? Pleidooi voor een cultuur van de ontmoeting. Kapellen, Uitg. Pelckmans, 1995, 167 pp. – ISBN 90 289 2132 X
Van Tilt verdedigt in dit boek het idee dat er in deze tijd conserverende krachten nodig zijn als tegenwicht voor een verglijdende cultuur. Deze cultuur vindt zijn wortels en wordt in stand gehouden door de dogma's van het klassieke liberalisme, die in onze maatschappij hun vertaling vinden in de doctrine van het economische marktprincipe. De ideologie van de homo economicus doordringt onze hele maatschappij, en werkt een steeds verder gaand consumentisme en individualisme in de hand. De auteur belicht deze stelling aan de hand van de impact van reclame en de idee van de individuele vrijheid. Hij past de consequenties van deze cultuur toe op de evoluties in gezin en opvoeding, de welzijnszorg (de auteur is als psycholoog verbonden aan Oikonde), de politiek en de Kerk.
Daartegenover stelt de auteur dat alleen een herwaardering van de sociale mens, die slechts kan aarden in verbondenheid, voldoende tegenwicht kan bieden. Dit kan hem toelaten opnieuw een gevoel van veiligheid, zin en welzijn in het leven te ervaren. Hij onderbouwt zijn stelling o.a. met de contextuele visie van Nagy. Dit noemt hij de cultuur van de ontmoeting.
Het is een zeer kritische analyse van de 'postmoderne' maatschappij (alhoewel dit woord slechts op het einde wordt gebruikt). Ook al zijn sommige vergelijkingen, bv. met het vroegere dorpsleven, wat melodramatisch voorgesteld en worden bepaalde dorpsgebruiken eenzijdig positief bekeken, toch meen ik dat hier een rake analyse wordt gegeven van zorgwekkende evoluties in onze maatschappij. De lezer wordt in elk geval aan het denken gezet, men kan dit boek niet lezen zonder in gedachten in dialoog te gaan met de auteur.
© Minervaria
Geen opmerkingen:
Een reactie posten