dinsdag 14 juli 1998

De zorg voor kinderen met pijn

de KUIPER, M. e.a., De zorg voor kinderen met pijn. HBO-reeks "Gezondheidszorg/Welzijn", Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, 1997, 104 pp. – ISBN 90 232 3295 X.

"Een beetje pijn mag, het hoort erbij."
"Baby's hebben geen pijn."
"Kinderen moeten pas pijnstillers krijgen als het echt nodig is."
"Kinderen hebben minder pijn dan volwassenen in dezelfde situatie."


Ouders en hulpverleners blijven vaak hardnekkig vasthouden aan dergelijke ideeën.
In dit boekje worden deze en andere hardnekkige misverstanden over pijn bij kinderen ontzenuwd.

Op een beknopte en heldere wijze bespreken de auteurs verschillende aspecten van pijn in het algemeen en bij kinderen in het bijzonder. Er is een goed evenwicht tussen theoretische inzichten en praktische informatie over het voorkomen, verlichten en bestrijden van pijn bij kinderen, ook bij pasgeborenen en zuigelingen. Wat ik mis: achtergronden en redenen waarom volwassenen bovengenoemde misverstanden blijven koesteren. Volgens mij houdt dit o.a. verband met een poging om het hoofd te bieden aan de machteloosheid die pijn bij kinderen oproept, en niet met ongevoeligheid.

De inzichten en stellingen zijn degelijk gedocumenteerd. Achteraan is een bronnenlijst en trefwoordenregister opgenomen.

Het boekje is bedoeld voor ziekenhuismedewerkers. Het is echter volgens mij ook heel interessant en bruikbaar voor alle hulpverleners die werken met kinderen en te maken (kunnen) hebben met pijn bij kinderen of mensen met een vergelijkbaar ontwikkelingsniveau.

Een overzichtelijke indeling, sprekende cartoons en het eenvoudig taalgebruik dragen sterk bij tot de leesbaarheid.

© Minervaria

Geen opmerkingen: