zaterdag 7 juli 2001

De leugen ontmaskerd

EKMAN, P., De leugen ontmaskerd. Over het doorzien van bedrog in zaken, politiek, op het werk en privé. A'dam, Nieuwezijds, 2000.

Dit boek gaat over leugens, hoe we ze herkennen en ontmaskeren. Vooral het eerste deel is interessant. Daarin verheldert de auteur de (nonverbale) signalen die leugenaars uitsturen, en die kunnen helpen om de leugen te ontmaskeren. Mensen zijn echter over het algemeen geneigd om deze signalen vooral intuïtief te interpreteren. Dit leidt tot fouten. We moeten bij de interpretatie van deze signalen heel wat voorzorgen nemen, want ze zijn niet eenduidig.

In het tweede deel gaat de auteur dieper in op bepaalde methodes om leugens en leugenaars te ontmaskeren, o.a. de leugendetector. Dit deel vond ik minder interessant. De voorgaande inzichten worden hier getoetst en toegepast.

Paul Ekman, hoogleraar en onderzoeker aan de Universiteit van California, is een autoriteit op dit gebied. Zijn betoog is zeer wetenschappelijk en systematisch verantwoord en onderbouwd. Het bevat heel wat informatie m.b.t. het onderwerp, die je zeker in een eerste lezing niet helemaal kan bevatten.

© Minervaria

Geen opmerkingen: