vrijdag 1 december 2006

Lichamelijke oefening

DEKKERS, M., Lichamelijke oefening. A'dam/A'pen, Uitg. Contact, 2006, 352 p. – ISBN – 90 254 2733 2

Voor wie wekelijks puffend en hijgend het onderste uit de kan wil halen in een fitnesscentrum of joggend in het bos, kan het nieuwste boek van Midas Dekkers misschien een opluchting betekenen. Als je het leuk vindt kan je ermee doorgaan, voor de gezondheid hoef je je echter niet af te jakkeren, integendeel. De strijd tegen de lichamelijke beperkingen is een uitputtingsslag die meer slechts dan goed met zich brengt. Dekkers heeft, zoals vele anderen, nooit het nut ingezien van de verplichte sport en gym op school, noch er veel genoegen aan beleefd.

Hij vindt dat je die tijd beter besteedt aan het verrijken van de geest, want dan heb je meer kans dat je er een gezonde leefwijze op na houdt. Als er iets is wat de conditie van het lichaam onderhoudt, is het dit wel: een gevarieerde voeding en dagelijkse beweging. Daarvoor hoeven we niet veel meer te doen dan de auto vaker te laten staan en ons te voet of per fiets te verplaatsen, de trap nemen in plaats van de lift en het gewone huishoudelijke werk zelf doen.

De recalcitrante en hoogst sceptische bioloog trekt op zijn eigen cynische en spitsvondige wijze ten strijde tegen de heersende misvattingen over het nut voor de mens van vooral intensieve en excessieve sport en gym. Ongenuanceerd maar met een behoorlijk sluitende argumentatie doorprikt hij menige mythe over de noodzaak lichamelijke functies te oefenen. Onderweg doe je enorm veel informatie op over de anatomie en fysiologie van ons lichaam. En als je het allemaal al wist, is dit alles een welkome en aangename opfrissing. Alleen al voor de massa prachtige foto's zou je het boek doornemen.

Dekkers heeft zich zeer goed gedocumenteerd, wat blijkt uit een uitgebreide literatuurlijst en dito register.
Net als de vorige boeken van Dekkers is Lichamelijke opvoeding weer een en al leespret. Een aanrader zonder meer!

© Minervaria

Geen opmerkingen: