zaterdag 28 januari 2006

Kelten en de Lage Landen

CLERINX, H., Kelten en de lage landen. Vechten om het beste deel. Leuven, Davidsfonds, 2005, 294 pp. – ISBN 90 5826 324 x

De Kelten spreken tot de verbeelding. Samen met de oude Grieken, Romeinen en Germanen stonden ze aan de wieg van onze beschaving. Maar eigenlijk weten we zeer weinig over hen. De verhalen die ons zijn overgeleverd dateren uit de (vroege) Middeleeuwen, toen ze al lang waren opgegaan in de Romeinschristelijke beschaving. In de 19e eeuw heeft de Romantiek deze verhalen opgesmukt of zelf een mythe verzonnen. Het is helemaal niet duidelijk wie de Kelten waren. We moeten afgaan op de eerder schaarse archeologische en taalkundige bronnen, en die zijn het niet altijd onderling eens.

In zijn boek probeert Cleninx een genuanceerd en wetenschappelijk onderbouwd beeld te geven van de (Keltische) beschaving in Zuidwestelijk Europa vanaf de Hallstattperiode (v.a. 1200 v.C.). Hij focust daarbij op wat er van de Keltische beschaving overbleef in de Lage Landen (huidige Benelux). Deze kennis moet noodgedwongen fragmentarisch blijven, omdat de artefacten het zelf ook zijn en niet steeds ondubbelzinnig kunnen geïnterpreteerd worden. De Kelten zelf (wie dat ook moge voorstellen) hebben bovendien nauwelijks geschreven materiaal nagelaten. Onze informatie berust dus op bronnen uit tweede hand. Heel veel vragen staan nog open, en zullen het waarschijnlijk blijven.

Toch weet de auteur op een doorgaans inzichtelijke en wetenschappelijk gefundeerde wijze onze kennis te verrijken. Hij heeft zich degelijk gedocumenteerd, en vergaloppeert zich nergens aan fantastische verhalen. Interessant is ook dat hij de verschillende hypothesen een kritische toetsing geeft. Het werk leest vlot en blijft boeiend tot het einde.

© Minervaria

Geen opmerkingen: