KINDT, G., Sancta erotica. Hoe de Kerk Maria Magdalena misbruikte. Leuven, Van Halewijck, 2002, 256 pp. – ISBN 90 5617 452 5
In de 4 evangeliën wordt over Maria Magdalena spaarzaam maar tegelijk weinig coherent verteld. Toch is ze in de apocriefe geschriften van het vroege christendom prominent aanwezig als geliefde leerlinge en vriendin en metgezellin van Jezus. Deze geschriften werden echter al vroeg in het bestaan van de Kerk afgekeurd en verdonkeremaand.
In dit boek probeert de auteur waarheid en verzinsel te onderscheiden over Maria Magdalena. De Kerk heeft van haar een zondares gemaakt, en een boetelinge, alhoewel daar helemaal geen aanwijzingen voor waren. Maria Magdalena is aldus het symbool geworden voor de onderdrukking van de vrouw en de seksualiteit, die het christendom sedert ettelijke eeuwen hebben gekenmerkt.
Dit wordt duidelijk in de vele aspecten van de verering van de heilige: schilderijen en legenden over haar leven.
Mij hebben vooral de eerste twee hoofdstukken kunnen boeien, waarin de al dan niet apocriefe evangeliën worden doorgelicht.
Het onderwerp wordt volgens mij vaak te oppervlakkig en anekdotisch behandeld. Ik mis een kritische analyse en diepgang.
© Minervaria
Geen opmerkingen:
Een reactie posten