zaterdag 10 juli 2004

Praktisch verstand

KARS, T., Praktisch verstand. Klein handboek voor non-conformisten. A'dam, Querido, 2003, 192 pp. – ISBN 90 214 7002 0

De titel van dit handzame boekje is ontleend aan de Griekse wijsgeer Epicurus, die praktisch verstand als het hoogste goed beschouwde.

Theo Kars heeft de raad van Seneca opgevolgd: "Wat wij de filosofen horen verkondigen, en wat wij in hun geschriften aantreffen, moeten wij toepassen bij ons streven een gelukkig leven te leiden."
In dit boekje heeft hij de som van zijn lees- en levenservaringen weergegeven, een soort vademecum voor een gelukkig leven. Zoals de titel zegt: het is een handboek voor non-conformisten, voor wie zich niet gebonden acht aan onzinnige sociale regels. Het resultaat is een sublieme verzameling van wijsheden, waarin iedereen zichzelf wel een beetje zal herkennen. Kars levert een compilatie van korte en minder korte bespiegelingen over de meest verscheidene onderwerpen uit het dagelijks leven, en een bonte verzameling van praktische ideeën en wenken. Hij baseert zich hiervoor op een beperkt aantal tenoren uit de wereldliteratuur. Het is meteen een aansporing om een paar van deze werken ook zelf te lezen.

Door zijn handig formaat valt het boekje makkelijk mee te nemen naar elke gelegenheid waar je vermoedelijk zal moeten wachten. De verschillende onderwerpen zijn bovendien achteraan nog eens in een lijst opgesomd, zodat je heel eenvoudig iets kan terugvinden over een onderwerp dat aan de orde is.

Leest als een trein, en je wordt er ook nog wijzer van. Een tegelijk verdiepende en luchtige aanrader!

© Minervaria

Geen opmerkingen: