LEGET, C., Ruimte om te sterven. Een weg voor zieken, naasten en zorgverleners. Tielt, Lannoo, 2003, 199 pp. – ISBN 90 209 51545 9
De auteur van dit boek is theoloog, en nu docent medische ethiek te Nijmegen.
Dit boek heeft hij geschreven uit onvrede met de wijze waarop het levenseinde de afgelopen jaren in Nederland in beeld kwam. In tegenstelling tot de technische discussie over de dood, wil de auteur aandacht besteden aan de beleving van het sterven. Hij wil de vragen die opkomen bij het einde van het leven plaatsen in het kader van de vragen naar ‘het goede leven’: zoals de levenskunst is er ook een stervenskunst.
Hij kiest hiervoor een originele inspiratiebron: de oude traditie van de middeleeuwse ‘ars moriendi’. Die stelt vijf spanningen centraal die in vrijwel ieder sterfbed aan de orde zijn.
Leget maakt van deze oude traditie een creatieve vertaling. In het middeleeuwse model ging men ervan uit dat binnen ieder spanningsveld beide polen elkaar uitsluiten. De stervende moest kiezen voor de ‘goede’ pool. Leget benadrukt het belang van beide polen en belicht het stervensproces in het licht van een spanningsveld tussen beide polen. Dit noemt de auteur de innerlijke ruimte om te sterven. De taak van de andere is om de stervende te helpen deze innerlijke ruimte te verwerven en te exploreren.
De auteur heeft een tijdlang meegewerkt in twee verpleeghuizen. Het boek is dus de neerslag van een visie die getoetst is aan praktische ervaring.
Leget schrijft vanuit een christelijk geïnspireerde visie, maar vertrekt in elk hoofdstuk vanuit een algemeen humanistische beschouwing. De vertaling van de spanningen voor gelovige mensen wordt in elk hoofdstuk afzonderlijk besproken. Als men wil kan men dit overslaan, zonder dat het boek aan waarde inboet.
Dit boek staat stil bij een zeer menselijke en agogische benadering van het stervensproces. Minpunt: het soms wollig taalgebruik valt gaandeweg meer op (waarschijnlijk een verzadigingseffect). Niettemin toch vlot leesbaar.
© Minervaria
Geen opmerkingen:
Een reactie posten