MULDER, T., De geboren aanpasser. Over beweging, bewustzijn en gedrag. A'dam, Uitg. Contact, 2001, 406 pp. – ISBN 90 254 9588 5
Dit boek is een studie van de motoriek, waarin de relatie tussen hersenen en gedrag een centrale positie inneemt. Theo Mulder gaat uit van de stelling dat de mens zich van het dier onderscheidt door zijn verregaand vermogen om zich aan te passen aan veranderende en gewijzigde omstandigheden. Dit vermogen heeft een evolutionaire oorsprong, en heeft te maken met de wijze waarop onze hersenen werken. Er zijn echter mensen die zich beter en sneller aanpassen dan anderen.
Het onderwerp van dit boek heeft betrekking op ons vermogen om onze bewegingen aan te passen, bv. bij letsels. De basisvraag luidt hoe het komt dat de ene persoon zich snel aanpast, snel herstelt en snel weer een behoorlijk vaardigheidsniveau bezit, terwijl iemand anders met een zelfde aandoening en een vergelijkbare situatie, niet of veel langzamer herstelt of zich veel slechter kan aanpassen.
Het antwoord ligt volgens Mulder in het vermogen van onze hersenen om flexibel te reageren op gewijzigde input. Deze flexibiliteit is volgens de auteur een weinig beïnvloedbaar vermogen, dat voor ieder individu verschillend is.
Ondanks het uitgebreid gebruik van vakterminologie toch een zeer instructief werk.
© Minervaria
Geen opmerkingen:
Een reactie posten