maandag 10 februari 2003

Ontwikkelingspsychopathologie

RIGTER, J., Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen. Bussum, Uitg. Coutinho, 2002, 502 pp. – ISBN 90 6283 299 7

Volgens de uitgever is dit het eerste Nederlandstalige werk waarin de visie op de ontwikkeling van psychische stoornissen centraal wordt gesteld. Het is een zeer degelijk werk, waarin een aantal vaak voorkomende ontwikkelings- en gedragsstoornissen worden uitgediept. Deze stoornissen worden behandeld in volgorde van belangrijke ontwikkelingsopgaven van het kind en de jongere. Zo komen slaapstoornissen eerst aan de orde, middelenge- en misbruik in het laatste hoofdstuk.

In de eerste hoofdstukken gaat de auteur in op het begrip ontwikkeling en ontwikkelingsstoornis, en licht hij de ontwikkelingstheorieën toe van waaruit hij de verschillende stoornissen zal benaderen. Ook de culturele bepaaldheid van een ontwikkelingsstoornis komt hier aan de orde.

De indeling van de volgende hoofdstukken volgt telkens hetzelfde stramien: de normale ontwikkeling, de beschrijving van de ontwikkelingsstoornis, culturele en maatschappelijke invloeden, risico- en beschermende factoren en de behandeling. Elke stoornis komt uitvoerig aan de orde.

Het is een interessant naslagwerk voor wie regelmatig met kinderen en jongeren met ontwikkelingsstoornissen in contact komt. Er worden veel illustraties gegeven. Een uitgebreide begrippenlijst en bronnenlijst sluiten het werk af. Om regelmatig kennis op te frissen.

© Minervaria

Geen opmerkingen: