de VRIES-GEERVLIET, L., Voorbereiden op supervisie. Baarn, Nelissen, 2001 (5e dr.), 112 pp. – ISBN 90 244 1476 8
Dit dunne en vlot leesbare boekje is bestemd voor beginnende supervisanten, voor wie supervisie helemaal onbekend is. Supervisie lokt namelijk vaak nogal wat weerstand uit.
In een eerste deel wordt in begrijpelijke taal uitgelegd waarover het gaat, wat de doelstelling van supervisie zijn, welke fasen menonderscheidt, wat leren tijdens de stage betekent en wat de rol en het belang is van theoretische kaders in het werkveld en supervisie. Op deze manier raakt de supervisant stilaan vertrouwd met supervisie als leermethode, en ontwikkelt er misschien minder weerstand tegen.
In een tweede deel worden een aantal thema's uitgewerkt die in supervisiesituaties regelmatig aan de orde komen, bv. omgaan met macht, conflicten, het uiten van gevoelens, onzekerheid, …
Per thema worden telkens een aantal reflectievragen geformuleerd.
In het derde deel komen een aantal veel voorkomende praktijksituaties uit diverse werkvelden aan de orde. Ze kunnen als voorbeeld en als oefening worden gebruikt.
Ook al biedt dit boekje aan de supervisor niet direct veel nieuwe inzichten, toch lijkt het mij een handig werkje om met supervisie te starten en supervisie te onderbouwen. Het eerste deel herinnert de supervisor aan de gevoelens en gedachten die veel supervisanten hebben tegenover supervisie. Het deel met de supervisiethema's kan dankbaar materiaal en houvast bieden voor supervisiesessies. Het laatste deel kan aanknopingspunten bieden voor concrete supervisies.
Wat je niet mag verwachten van dit boekje: concrete richtlijnen en methodes om aan supervisie te doen.
© Minervaria
Geen opmerkingen:
Een reactie posten