ORLOCK, C., De biologische klok. (Vert. Inner Time) A'dam, Uitg. Ploegsma bv., 1995, 239 pp. – ISBN 90 216 7241 3
Lang voor er uurwerken bestonden hadden mensen al gemerkt dat de natuur en het leven door bepaalde ritmes gereguleerd wordt. De meeste van deze processen zijn niet lineair maar cyclisch. Opvallende voorbeelden zijn de seizoenen, de standen van zon en maan, de menstruatiecyclus. Pas in de 19e eeuw werden deze ritmes het voorwerp van wetenschappelijke studie.
Het leven speelt zich af in een hoofdzakelijk cyclisch ritme. Die inwendige klokken zijn soms regelmatig, maar vele andere niet. Veranderingen doen zich vaak ook niet geleidelijk voor. En ook al lopen die klokken gemiddeld gelijk, toch zijn de inwendige ritmen van levende organismen genetisch bepaald, en leven wij allen volgens een individueel tijdschema. Het meest bekend is het verschil tussen de ochtend- en de avondmensen, leeuweriken en uilen.
De chronobiologie heeft echter veel meer te zeggen over de inwendige ritmes van levende wezens. Carol Orlock geeft in haar boek een samenvatting van de stand van zaken op het einde van de vorige eeuw in de chronobiologie, de wetenschap die de rol van de tijd in biologische processen bestudeert.
Ze legt uit hoe men deze ritmen op wetenschappelijke manier bestudeert, wat de onderzoeksresultaten zijn en welke impact ze (kunnen) hebben op ons dagelijks leven, de economie en de behandeling van fysische en psychische aandoeningen.
In het laatste hoofdstuk gaat ze de futurisitische toer op: hoe in de 21e eeuw de chronobiologie het leven van mensen zal beïnvloeden.
Zoals van alle profetieën en voorspellingen zal de toekomst uitwijzen of en in hoeverre ze gelijk krijgt.
Het boek is vlot geschreven, de inhoud degelijk gedocumenteerd. Nadeel van dergelijk onderwerp is dat de inhoud op een paar jaar tijd al hopeloos verouderd kan zijn.
© Minervaria
Geen opmerkingen:
Een reactie posten